Europejskie Dni Dziedzictwa. Smaki tradycji, tradycje smaku
Muzeum
Uniwersytetu Opolskiego oraz Instytut Historii UO zapraszają na Europejskie Dni
Dziedzictwa, które w tym roku przebiegają pod hasłem „Smaki dziedzictwa”.
W ramach 29. edycji EDD zapraszamy na następujące wydarzenia:
„Kuchnia grodowa piastowska z Opolskiego Ostrówka” – 11 września (sobota) 2021 r.
Prezentacja i degustacja potraw, ziół i kuchni średniowiecznej. Potrawy zostaną przygotowane na podstawie danych pochodzących z badań wykopaliskowych z okresu wczesnego średniowiecza z grodów z terenu Polski, a szczególnie z Opolskiego Ostrówka. Dodatkowo będzie można zobaczyć i zapoznać się z modą średniowieczną, naczyniami, ozdobami i sposobami ich wytworzenia. Współorganizatorzy wydarzenia: Ryczynianie Znad Odry, Szare Wilki.
„Smaki
zapisane w tradycji” - 18
września (sobota) 2021 r .
W programie wypieki tradycyjne, które wraz z przepisami będą prezentowane przez panie ze Stowarzyszenia III Wiek z Opola. Będzie można wysłuchać opowieści o tradycji kresowej, o przygotowaniu potraw oraz spróbować smakołyków. Współorganizatorzy wydarzenia: Stowarzyszenie III Wieku w Opolu.
„Przez kuchenne rewolucje PRL –u” - 18 września (sobota) 2021 r .
Nasze mamy pamiętają, my już trochę mniej, ale jeszcze w wielu domach na strychu można znaleźć prawdziwe skarby kuchennych rewolucji w czasach PRL. Będziemy przybliżać Państwu nowinki techniczne wykorzystywane przez każdą dobrą panią domu oraz wspominać czasy, kiedy w kuchniach królowały prodiże elektryczne.
Współorganizatorzy wydarzenia: Centrum Historyczno-Militarne Pisco-Bellum.
Spotkania odbędą się 11 i 18 września (sobota) 2021 r. , w godz. 10 -14 przy studni św. Wojciecha, na Wzgórzu Uniwersyteckim.
Serdecznie zapraszamy!