Profesor Izabella Pisarek z wizytą we francuskim Dijon
Kierowniczka Katedry Ochrony Powierzchni Ziemi i Gospodarki Przestrzennej reprezentowała Uniwersytet Opolski podczas spotkania roboczego „Physical meeting of the Food Science Lab – Fall 2024”. Wydarzenie odbywało się 7 i 8 listopada 2024 roku na Uniwersytecie Burgundzkim w Dijon.
Wydarzenie było skierowane do przedstawicieli uczelni partnerskich konsorcjum Forthem. Prace i spotkania należącego do niego zespołu Food Science Lab miały charakter hybrydowy. Naukowcy spotykali się nie tylko w salach Uniwersytetu Burgundzkiego, ale również online.
Na miejsce przyjechali badacze z: Uniwersytetu Burgundzkiego (Francja), Uniwersytetu w Palermo (Włochy), Uniwersytetu Łotwy (Łotwa) i Uniwersytetu Opolskiego (Polska). Natomiast przez platformę Microsoft Teams łączyli się reprezentanci Uniwersytetu w Walencji (Hiszpania) i Uniwersytetu Luciana Blagi w Sybinie (Rumunia).
W spotkaniach uczestniczyli także przedstawiciele Vitagory. To funkcjonujący we Francji klaster innowacji rolno-spożywczych, który łączy członków przedsiębiorstw z dostawcami innowacyjnych rozwiązań i międzynarodowymi partnerami sieciowymi.
Naukowcy prezentowali w Dijon tematy badań, które realizują w ramach programu Food Science Lab Sojuszu Forthem. Byli to:
- Régis Gougeon (Uniwersytet Burgundzki),
- Frédéric Debeaufort (Uniwersytet Burgundzki),
- Clément Poulain (Uniwersytet Burgundzki),
- Laurent Gautier (Uniwersytet Burgundzki),
- Jean Pierre Thibaut (Uniwersytet Burgundzki),
- Concetta Messina (Uniwersytet w Palermo),
- Nicola Francesca (Uniwersytet w Palermo),
- Liga Ozolina-Moll (Uniwersytet Łotwy),
- Marta Cuenca Ortolá (Uniwersytet w Walencji),
- dr hab. Izabella Pisarek, prof. UO (Uniwersytet Opolski).
Celem wydarzenia było zgromadzenie członków Food Science Lab i ich potencjalnych współpracowników z uczelni partnerskich. Wszystko po to, by omówić swoje przeszłe i przyszłe działania, a także umożliwić wymianę wiedzy i doświadczeń wewnątrz konsorcjum.