Tak smakuje świat! Częstowali studenci obcokrajowcy
Gwarno, kolorowo, pachnąco, smakowicie – tak było 16
grudnia 2019 r. w Studenckim Centrum Kultury, gdzie odbyła się kolejna edycja
wydarzenia „Smaki świata”, podczas którego studenci – cudzoziemcy Uniwersytetu
Opolskiego podejmowali swoich polskich kolegów i siebie nawzajem potrawami
charakterystycznymi dla swoich krajów.
Czego tam nie było! Mogliśmy skosztować paelli, baklawy, oryginalnie wyglądających wypieków – słodkich i wytrawnych, a także hiszpańskiej szynki i sangrii, czy irańskiego przepysznego deseru: daktyli nadziewanych orzechami. Nie zabrakło oczywiście polskich pierogów.
Wszystko to zostało skonsumowane przy wtórze świątecznych przebojów i przy niecichnącym gwarze różnojęzycznych rozmów.
- Bardzo się cieszymy, że tak wielu studentów przyłączyło się w tym roku do naszej inicjatywy, choć sprostanie ich wymaganiom nie było proste, bo to do nas należał zakup potrzebnych im do gotowania produktów; a kupno na przykład wody różanej potrzebnej do jednego z deserów nie było wcale takie oczywiste – mówi ze śmiechem Halina Palmer-Piestrak z Działu ds. Badań Naukowych i Współpracy z Zagranicą, współorganizatorka wydarzenia. – Ale udało się i mamy naprawdę doskonały efekt.
Przypomnijmy; w ramach projektu „Welcome to UO” programu NAWA studenci zagraniczni przebywający na wymianie Erasmus+ oraz podejmujący studia regularne na UO prezentują swoje narodowe potrawy świąteczne. Mieliśmy znakomitą okazję do spróbowania kuchni Azerbejdżanu, Chin, Egiptu, Iranu, Hiszpanii, Kamerunu, Kazachstanu, Tajwanu, Tunezji, Turcji, Uzbekistanu.
Kolejna międzynarodowa uczta za rok!