„To była piękna przygoda”. Pierwszy rocznik opolskiej farmacji odebrał dyplomy
32 osoby ukończyły 5,5-letnie studia magisterskie z farmacji na Uniwersytecie Opolskim. To pierwszy rocznik absolwentów tego kierunku, który powstał na Wydziale Chemii i Farmacji w sierpniu 2019 roku. Dyplomatorium odbyło się 24 kwietnia 2025 roku w auli 112 budynku przy Placu Staszica 1.
Na wstępie uczestnicy odśpiewali „Mazurka Dąbrowskiego”, a głos zabrali: dziekan Wydziału Chemii i Farmacji dr Anna Kusakiewicz-Dawid, rektor UO prof. dr hab. Jacek Lipok, prezeska Okręgowej Izby Aptekarskiej Anna Stachlińska i prezes Oddziału Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego w Opolu dr Radosław Balwierz.
Po nich wykład zatytułowany „Farmacja i chemia – od starożytności po współczesność” wygłosił dr hab. Dawid Siodłak, prof. UO. Następnie dziekan WCHiF dr Anna Kusakiewicz-Dawid, rektor i promotorzy wręczali absolwentom dyplomy. Młodzi farmaceuci złożyli też ślubowanie w obecności prezeski Okręgowej Izby Aptekarskiej.
Uroczystość uświetniły podziękowania ze strony absolwentów, pamiątkowe fotografie i wspólne odśpiewanie akademickiego hymnu „Gaudeamus igitur”.
– Dla nas wszystkich była to naprawdę piękna przygoda – przyznała absolwentka Aleksandra Niedźwiecka. – Ale nic nie przyszło łatwo, bo włożyliśmy naprawdę wiele pracy i trudów w to, aby uzyskać dyplom ukończenia farmacji. W całej Polsce są to trudne studia, które jednak dają bardzo dużo perspektyw. Udało nam się dzięki kadrze naszego wydziału i całej uczelni.
Promotorami świeżo upieczonych magistrów farmacji byli: dr Aneta Buczek, dr Anna Ploch-Jankowska, dr Beata Żyszka-Haberecht, dr Bożena Frąckowiak-Wojtasek, dr Ewa Długosz, dr hab. Danuta Pentak, prof. UO; dr hab. Izabela Jasicka-Misiak, prof. UO; dr hab. Przemysław Talik, dr Katarzyna Pokajewicz, dr Monika Staś, dr Paweł Lenartowicz, dr Radosław Balwierz, prof. dr hab. inż. Tadeusz Janas, dr Radosław Balwierz, dr Aneta Buczek oraz dr Beata Żyszka-Haberecht.
Dyplomatorium miało wyjątkowy charakter, ponieważ farmację ukończył właśnie rocznik, który w 2019 roku otworzył ją jako nowy kierunek studiów na Uniwersytecie Opolskim. Dziś farmacja to obok chemii jedna z dwóch dyscyplin, które można studiować na Wydziale Chemii i Farmacji.
– Inicjatywa utworzenia tu farmacji wyszła od profesorów: Jacka Lipoka, Dawida Siodłaka, Wioletty Ochędzan-Siodłak i Izabeli Jasickiej-Misiak – mówiła dr Anna Kusakiewicz-Dawid, dziekan WCHiF. – Ich marzenie urzeczywistniło się, gdy uzyskaliśmy zgodę Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na uruchomienie kierunku. Rekrutacja ruszyła błyskawicznie, bo był wtedy już sierpień. Przyjęliśmy wówczas 38 osób, z których 32 pozostały do końca. Dziś możemy śmiało powiedzieć, że kierunek okazał się sukcesem.
Opracowanie warunków reakcji redukcyjnego aminowania w syntezie β-dipodstawionych analogów kwasu γ-aminomasłowego
dr Bożena Frąckowiak-Wojtasek
Broszkiewicz Natalia
Farmakoterapia bólów głowy w zależności od ich patofizjologii z uwzględnieniem badań ankietowych u chorych z epizodami bólowymi głowy
dr Ewa Długosz
Brus Katarzyna
Badanie wpływu dodatku nanocząstek miedzi na właściwości preparatów na bazie materialów polimerowych z dodatkiem antybiotyku
dr Radosław Balwierz
Budzoń Klaudia
Zwiększanie potencjału terapeutycznego peptydów poprzez izosteryczne podstawienie wiązania amidowego grupami karbaminianowymi i ureidowymi: ocena wpływu modyfikacji na właściwości konformacyjne i lipofilowość
dr Monika Staś
Charaziak Marcelina
Innowacyjne leki stosowane w leczeniu schizofrenii. Porównanie leków stosowanych obecnie z lekami innowacyjnymi
dr Ewa Długosz
Domagała Natalia
Potencjał farmaceutyczny triazoli i tetrazoli jako izosterów wiązania amidowego w resztach aminokwasowych, wpływ na właściwości konformacyjne i lipofilowość
dr Monika Staś
Drożdż Katarzyna
Analiza stopnia uwalniania wybranych leków przeciwnowotworowych z liposomów otrzymanych metodą mREV
Badanie właściwości fizykochemicznych modyfikowanych kompozytów karboksymetylo celulozy
dr hab. Przemysław Talik
Odrowąż Anna
Farmakoterapia oraz efektywność zastosowania suplementów diety oraz postępowania dietetycznego w chorobach tarczycy, cukrzycy typu I i II oraz insulinooporności
dr Ewa Długosz
Półtorak Julia
Opracowanie metody oznaczania α-amanityny z użyciem HPTLC w wybranych grzybach kapeluszowych
dr hab. Izabela Jasicka-Misiak, prof. UO
Sieroń Róża
Obliczenia DFT dotyczące roli azolu w peptydach o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym lub cytotoksycznym w stabilizacji ich struktury poprzez oddziaływanie z jonami cynku
dr Monika Staś
Sobczyk Natalia
Analiza spektroskopowa wpływu kurkuminy na oddziaływanie wybranych pochodnych karbazoli z natywną i oksydowaną albuminą surowicy krwi ludzkiej
dr Anna Ploch-Jankowska
Szram Karolina
Badania procesu enkapsulacji leku do pęcherzyków lipidowych modelujących egzosomy wydzielane przez komórki nowotworowe układu krwiotwórczego
prof. dr hab. inż. Tadeusz Janas
Tokarska Aleksandra
Opracowanie metody HPTLC do oznaczania rutyny i profilowania zawartości kwasów fenolowych w gryce zwyczajnej (Fagopyrum esculentum Moench) i gryce tatarce (Fagopyrum tataricum (L.) Gaertn.)
dr hab. Izabela Jasicka-Misiak, prof. UO
Tyrka Magdalena
Analiza spektroskopowa stopnia enkapsulacji i procesu uwalniania binimetynibu z liposomów otrzymanych metodą mREV
dr hab. Danuta Pentak, prof. UO
Urban Olivia
Badanie wpływu dodatku nanocząstek srebra na właściwości preparatów na bazie materiałów polimerowych z dodatkiem antybiotyku
dr Radosław Balwierz
Wakuluk Agata
Zastosowanie wybranych technik badawczych w charakterystyce liposomów jako potencjalnych nośników kannabidiolu
dr hab. Danuta Pentak, prof. UO
Widerska Klaudia
Przekonania fachowych pracowników polskich aptek na temat aromaterapii
dr Radosław Balwierz
Wiśniewska Anna
Możliwości łagodzenia działań niepożądanych wynikających ze stosowania hormonów tarczycy i/lub doustnej antykoncepcji hormonalnej za pomocą surowców pochodzenia naturalnego
dr Radosław Balwierz
Zawierucha Aleksandra
Właściwości konformacyjne wybranych biologicznie aktywnych związków występujących w Cannabis sativa
dr Aneta Buczek
Żerek Michał
Wpływ różnych barw światła na biosyntezę wybranych metabolitów w komórkach cyjanobakterii Spirulina platensis
Uniwersytet Opolski przywiązuje dużą wagę do poszanowania prywatności użytkowników odwiedzających serwisy internetowe Uczelni. W celu optymalizacji usług, umożliwienia prawidłowego funkcjonowania i zapisywania ustawień poszczególnych użytkowników, strony internetowe Uniwersytetu Opolskiego wykorzystują tzw. cookies (z ang. ciasteczka). Cookies to małe pliki tekstowe wysyłane przez serwis do przeglądarki internetowej użytkownika na urządzeniu końcowym (komputer, smartfon, tablet, itp.). W tym miejscu możecie Państwo podjąć decyzję dotyczącą typów plików cookies, które będą wykorzystywane w tym serwisie internetowym. Klikając Ustawienia możesz wybrać jakie cookies opcjonalne będą stosowane. Wyrażoną zgodę można wycofać w dowolnym momencie zmieniając wybrane ustawienia. Klikając Zaakceptuj wszystko zgadzasz się na użycie plików cookie i podobnych technologii we wszystkich wskazanych poniżej celach. Możesz odrzucić stosowanie cookies opcjonalnych klikając Odrzuć wszystkie.
Więcej informacji:
Polityka prywatności