Skutki II wojny światowej a relacje polsko-czechosłowackie
23 i 24 maja naukowcy z Polski, Czech i Słowacji dyskutowali w Collegium Biotechnologicum o charakterystyce stosunków polsko-czechosłowackich po II wojnie światowej.
Tematami obrad były m.in. badania nad historią Ziemi Kłodzkiej, stosunki polsko-czechosłowackie w kontekście Wielkiej Brytanii oraz sytuacja kościołów w Polsce i Czechosłowacji po II wojnie światowej.
– Zaprosiliśmy 13 wybitnych specjalistów z Polski, Czech i Słowacji – mówił Ryszard Gładkiewicz, przewodniczący zarządu Polsko-Czeskiego Towarzystwa Naukowego. – W swoich wypowiedziach będą zastanawiać się, jaki wpływ miało takie, a nie innego zakończenie II wojny światowej na późniejsze relacje polsko-czesko-słowackie.
Uczestnicy konferencji zapoznali się też z tym, jak zakończenie i rezultaty II wojny światowej wyglądały z perspektywy polskiej, a jak z czechosłowackiej. Wszystko podczas referatów, dyskusji panelowej i wykładów dla młodzieży szkolnej. Spotkanie było otwarte dla wszystkich zainteresowanych poruszaną tematyką.
– To promocja dla wydziału i instytutu, ponieważ jedną z części tego wydarzenia jest sekcja młodzieżowa. Są tu uczniowie ze szkół średnich województwa opolskiego – podkreślał dr Dariusz Suszanowicz, dziekan Wydziału Przyrodniczo-Technicznego UO. – Liczymy na to, że rozwiną się także międzynarodowe kontakty wśród studentów, w tym kontakty w ramach programu Erasmus+.
Konferencję zorganizowały: Uniwersytet Opolski, Polsko-Czeskie Towarzystwo Naukowe, Instytut Historyczny Akademii Nauk Republiki Czeskiej w Pradze, Uniwersytet Wrocławski, Instytut Śląski w Opolu, Euroregion „Pradziad” i powiat prudnicki.
Uniwersytet Opolski przywiązuje dużą wagę do poszanowania prywatności użytkowników odwiedzających serwisy internetowe Uczelni. W celu optymalizacji usług, umożliwienia prawidłowego funkcjonowania i zapisywania ustawień poszczególnych użytkowników, strony internetowe Uniwersytetu Opolskiego wykorzystują tzw. cookies (z ang. ciasteczka). Cookies to małe pliki tekstowe wysyłane przez serwis do przeglądarki internetowej użytkownika na urządzeniu końcowym (komputer, smartfon, tablet, itp.). W tym miejscu możecie Państwo podjąć decyzję dotyczącą typów plików cookies, które będą wykorzystywane w tym serwisie internetowym. Klikając Ustawienia możesz wybrać jakie cookies opcjonalne będą stosowane. Wyrażoną zgodę można wycofać w dowolnym momencie zmieniając wybrane ustawienia. Klikając Zaakceptuj wszystko zgadzasz się na użycie plików cookie i podobnych technologii we wszystkich wskazanych poniżej celach. Możesz odrzucić stosowanie cookies opcjonalnych klikając Odrzuć wszystkie.
Więcej informacji:
Polityka prywatności