Ostatnie tygodnie na Uniwersytecie Opolskim pełne były niezwykle ważnych wydarzeń. W majowym wydaniu „Indeksu” odsłaniamy między innymi kulisy obrad Uniwersyteckiej Komisji Finansowej Konferencji Rektorów Uniwersytetów Polskich, czy posiedzenia Komitetu Sterującego FORTHEM. W „Indeksie” jak zawsze znalazła się także duża dawka ciekawej publicystyki i wieści z naszej uczelni.
Jednym z tych ważnych wydarzeń była również wizyta prof. dr. hab. Ryszarda Nycza, doktora honoris causa Uniwersytetu Opolskiego i jednego z najwybitniejszych polskich literaturoznawców. Profesor przekazał naszej uczelni swój prywatny księgozbiór, liczący kilkanaście tysięcy woluminów. Wygłosił także odczyt w ramach Złotej Serii Wykładów Otwartych.
– Jeśli uniwersytet ma być miejscem spotkań, to jego otwartość powinna być skierowana przede wszystkim do tych, którzy mieszkają w okolicy, w tym, co możemy nazwać regionem.[…] Uniwersytet jest swego rodzaju węzłem, koncentracją życia intelektualnego regionu. Nie przecząc, że uniwersytety i ich pracownicy naukowi są i powinni być w ciągłym dialogu z sobą, nieograniczonym barierami politycznymi i administracyjnymi, jestem przekonany, że region powinien być siłą napędową uniwersytetu, źródłem jego witalności.[…] To właśnie sprawia, że każdy uniwersytet różni się charakterem i sposobem działania, a nawet językami i zwyczajami – mówił podczas wykładu prof. dr hab. Ryszard Nycz. Pełną treść tego właśnie wykładu można znaleźć w „Indeksie”.
Polecamy również wywiad z prof. dr. hab. Mirosławem Lenartem, dyrektorem Centrum Badań Epok Wczesnowożytnych. Rozmawiamy nie tylko o nowej instytucji naukowej Uniwersytetu Opolskiego, ale także o historii i jej wpływie na zrozumienie rzeczywistość.
– Żeby wiedza stała się mądrością, potrzebne jest między innymi posiadanie tej wiedzy w kontekście głębszym, historycznym. A to przynosi jeden z efektów, który powinien cechować intelektualistę, a mianowicie swoiste uspokojenie wynikające z dystansu do rzeczywistości. Tak jak wiedza potrafi wzbudzić w człowieku swoisty niepokój, tak mądrość prowadzi do uspokojenia w tym sensie, że człowiek, patrząc na obecne zjawiska w świecie szeroko rozumianej kultury, ale również szeroko pojmowanego życia społecznego, w tym i polityki, wiedząc, co wydarzyło się w przeszłości, po prostu nie poddaje się nadmiernym emocjom. Czyni tak, ponieważ nie widzi w tym nic specjalnie nowego, zaskakującego – przekonuje prof. dr hab. Mirosław Lenart.
Zbiory Biblioteki Uniwersytetu Opolskiego liczą obecnie ponad milion woluminów książek, czasopism i zbiorów specjalnych. Obejmują również bogatą kolekcję elektronicznych źródeł informacji, zarówno licencjonowanych, jak i w wolnym dostępie. Biblioteka UO nieustannie się rozwija, wprowadzając nowoczesne technologie ułatwiające dostęp do jej zasobów. O tym jak zmienia się nasza biblioteka piszą: Danuta Szewczyk-Kłos, dyrektor Biblioteki Uniwersytetu Opolskiego i kustosz Dorota Wierzbicka-Próchniak.
W „Indeksie” tradycyjnie także felieton prof. Jana Miodka, historyczna opowieść Agnieszki Kani, „Strony studenckie”, relacje z uniwersyteckich wydarzeń i wiele więcej.
Uniwersytet Opolski przywiązuje dużą wagę do poszanowania prywatności użytkowników odwiedzających serwisy internetowe Uczelni. W celu optymalizacji usług, umożliwienia prawidłowego funkcjonowania i zapisywania ustawień poszczególnych użytkowników, strony internetowe Uniwersytetu Opolskiego wykorzystują tzw. cookies (z ang. ciasteczka). Cookies to małe pliki tekstowe wysyłane przez serwis do przeglądarki internetowej użytkownika na urządzeniu końcowym (komputer, smartfon, tablet, itp.). W tym miejscu możecie Państwo podjąć decyzję dotyczącą typów plików cookies, które będą wykorzystywane w tym serwisie internetowym. Klikając Ustawienia możesz wybrać jakie cookies opcjonalne będą stosowane. Wyrażoną zgodę można wycofać w dowolnym momencie zmieniając wybrane ustawienia. Klikając Zaakceptuj wszystko zgadzasz się na użycie plików cookie i podobnych technologii we wszystkich wskazanych poniżej celach. Możesz odrzucić stosowanie cookies opcjonalnych klikając Odrzuć wszystkie.
Więcej informacji:
Polityka prywatności