Studenci UO na Uniwersytecie Johannesa Gutenberga w Moguncji
Studenci socjologii, biologii i biochemii Uniwersytetu Opolskiego na Uniwersytecie Johannesa Gutenberga w Moguncji współpracowali w międzynarodowym zespole w celu wzmocnienia świadomości społecznej o zagrożeniu superbakteriami.
W dniach 26-30 września 2022 r. studenci socjologii, biologii i biotechnologii wraz z dr Iwoną Sobieraj oraz dr Karoliną Kupis wzięli udział w międzynarodowym projekcie studenckim, zorganizowanym w ramach konsorcjum Forthem, który dotyczył zwiększania świadomości społecznej o zagrożeniu superbakteriami.
Projekt jest kontynuacją międzynarodowego projektu zainicjowanego przez profesor Belén Fouz i profesora Sergi Macias (Wydział Mikrobiologii i Ekologii, Wydział Biologii) Uniwersytetu w Walencji (UV). W ramach projektu realizowanego przez opolskich studentów do Moguncji przyjechało kilkunastu studentów z czterech partnerskich uniwersytetów: Uniwersytetu w Walencji, Uniwersytetu w Palermo, Uniwersytetu w Mainz oraz z Uniwersytetu Opolskiego wraz z wykładowcami.
Wszyscy studenci brali udział w przygotowanych przez siebie warsztatach dotyczących zwiększania świadomości zagrożeń, jakie niesie ze sobą nieprawidłowe używanie antybiotyków, w projektowaniu narzędzi badawczych potrzebnych do badania zmiany postaw oraz w praktycznych zajęciach laboratoryjnych. W ramach pobytu w Moguncji wykładowcy brali również udział w spotkaniach oraz warsztatach dotyczących planowania i przeprowadzenia przyszłych aktywności.
Tekst i zdjęcia Iwona Sobieraj i Karolina Kupis
Na zdjęciach:
Wizyta i współpraca w laboratoriach Wydziału Mikrobiologii Uniwersytetu Johanesa Guttenberga.
Jedna z prezentacji studentów socjologii.
Nasi studenci w bibliotece Uniwersyteckiej w Moguncji.
Zespół projektu, pracownicy naukowi i studenci Uniwersytetu w Walencji, Uniwersytetu w Palermo, Uniwersytetu Johanesa Guttenberga w Moguncji i Uniwersytetu Opolskiego
Uniwersytet Opolski przywiązuje dużą wagę do poszanowania prywatności użytkowników odwiedzających serwisy internetowe Uczelni. W celu optymalizacji usług, umożliwienia prawidłowego funkcjonowania i zapisywania ustawień poszczególnych użytkowników, strony internetowe Uniwersytetu Opolskiego wykorzystują tzw. cookies (z ang. ciasteczka). Cookies to małe pliki tekstowe wysyłane przez serwis do przeglądarki internetowej użytkownika na urządzeniu końcowym (komputer, smartfon, tablet, itp.). W tym miejscu możecie Państwo podjąć decyzję dotyczącą typów plików cookies, które będą wykorzystywane w tym serwisie internetowym. Klikając Ustawienia możesz wybrać jakie cookies opcjonalne będą stosowane. Wyrażoną zgodę można wycofać w dowolnym momencie zmieniając wybrane ustawienia. Klikając Zaakceptuj wszystko zgadzasz się na użycie plików cookie i podobnych technologii we wszystkich wskazanych poniżej celach. Możesz odrzucić stosowanie cookies opcjonalnych klikając Odrzuć wszystkie.
Więcej informacji:
Polityka prywatności