Kierowniczka Katedry Ochrony Powierzchni Ziemi i Gospodarki Przestrzennej reprezentowała Uniwersytet Opolski podczas spotkania roboczego „Physical meeting of the Food Science Lab – Fall 2024”. Wydarzenie odbywało się 7 i 8 listopada 2024 roku na Uniwersytecie Burgundzkim w Dijon.
Wydarzenie było skierowane do przedstawicieli uczelni partnerskich konsorcjum Forthem. Prace i spotkania należącego do niego zespołu Food Science Lab miały charakter hybrydowy. Naukowcy spotykali się nie tylko w salach Uniwersytetu Burgundzkiego, ale również online.
Na miejsce przyjechali badacze z: Uniwersytetu Burgundzkiego (Francja), Uniwersytetu w Palermo (Włochy), Uniwersytetu Łotwy (Łotwa) i Uniwersytetu Opolskiego (Polska). Natomiast przez platformę Microsoft Teams łączyli się reprezentanci Uniwersytetu w Walencji (Hiszpania) i Uniwersytetu Luciana Blagi w Sybinie (Rumunia).
W spotkaniach uczestniczyli także przedstawiciele Vitagory. To funkcjonujący we Francji klaster innowacji rolno-spożywczych, który łączy członków przedsiębiorstw z dostawcami innowacyjnych rozwiązań i międzynarodowymi partnerami sieciowymi.
Naukowcy prezentowali w Dijon tematy badań, które realizują w ramach programu Food Science Lab Sojuszu Forthem. Byli to:
Celem wydarzenia było zgromadzenie członków Food Science Lab i ich potencjalnych współpracowników z uczelni partnerskich. Wszystko po to, by omówić swoje przeszłe i przyszłe działania, a także umożliwić wymianę wiedzy i doświadczeń wewnątrz konsorcjum.
Uniwersytet Opolski
ul. Kopernika 11a
45-040 Opole
Rektorat
tel.: 77 541 59 03
Biuro Kanclerza
tel.: 77 541 60 70
NIP: 754-000-71-79
Regon: 000001382
carefully created by Uniwersytet Opolski