Profesor Izabella Pisarek z wizytą we francuskim Dijon
Kierowniczka Katedry Ochrony Powierzchni Ziemi i Gospodarki Przestrzennej reprezentowała Uniwersytet Opolski podczas spotkania roboczego „Physical meeting of the Food Science Lab – Fall 2024”. Wydarzenie odbywało się 7 i 8 listopada 2024 roku na Uniwersytecie Burgundzkim w Dijon.
Wydarzenie było skierowane do przedstawicieli uczelni partnerskich konsorcjum Forthem. Prace i spotkania należącego do niego zespołu Food Science Lab miały charakter hybrydowy. Naukowcy spotykali się nie tylko w salach Uniwersytetu Burgundzkiego, ale również online.
Na miejsce przyjechali badacze z: Uniwersytetu Burgundzkiego (Francja), Uniwersytetu w Palermo (Włochy), Uniwersytetu Łotwy (Łotwa) i Uniwersytetu Opolskiego (Polska). Natomiast przez platformę Microsoft Teams łączyli się reprezentanci Uniwersytetu w Walencji (Hiszpania) i Uniwersytetu Luciana Blagi w Sybinie (Rumunia).
W spotkaniach uczestniczyli także przedstawiciele Vitagory. To funkcjonujący we Francji klaster innowacji rolno-spożywczych, który łączy członków przedsiębiorstw z dostawcami innowacyjnych rozwiązań i międzynarodowymi partnerami sieciowymi.
Naukowcy prezentowali w Dijon tematy badań, które realizują w ramach programu Food Science Lab Sojuszu Forthem. Byli to:
Régis Gougeon (Uniwersytet Burgundzki),
Frédéric Debeaufort (Uniwersytet Burgundzki),
Clément Poulain (Uniwersytet Burgundzki),
Laurent Gautier (Uniwersytet Burgundzki),
Jean Pierre Thibaut (Uniwersytet Burgundzki),
Concetta Messina (Uniwersytet w Palermo),
Nicola Francesca (Uniwersytet w Palermo),
Liga Ozolina-Moll (Uniwersytet Łotwy),
Marta Cuenca Ortolá (Uniwersytet w Walencji),
dr hab. Izabella Pisarek, prof. UO (Uniwersytet Opolski).
Celem wydarzenia było zgromadzenie członków Food Science Lab i ich potencjalnych współpracowników z uczelni partnerskich. Wszystko po to, by omówić swoje przeszłe i przyszłe działania, a także umożliwić wymianę wiedzy i doświadczeń wewnątrz konsorcjum.
Uniwersytet Opolski przywiązuje dużą wagę do poszanowania prywatności użytkowników odwiedzających serwisy internetowe Uczelni. W celu optymalizacji usług, umożliwienia prawidłowego funkcjonowania i zapisywania ustawień poszczególnych użytkowników, strony internetowe Uniwersytetu Opolskiego wykorzystują tzw. cookies (z ang. ciasteczka). Cookies to małe pliki tekstowe wysyłane przez serwis do przeglądarki internetowej użytkownika na urządzeniu końcowym (komputer, smartfon, tablet, itp.). W tym miejscu możecie Państwo podjąć decyzję dotyczącą typów plików cookies, które będą wykorzystywane w tym serwisie internetowym. Klikając Ustawienia możesz wybrać jakie cookies opcjonalne będą stosowane. Wyrażoną zgodę można wycofać w dowolnym momencie zmieniając wybrane ustawienia. Klikając Zaakceptuj wszystko zgadzasz się na użycie plików cookie i podobnych technologii we wszystkich wskazanych poniżej celach. Możesz odrzucić stosowanie cookies opcjonalnych klikając Odrzuć wszystkie.
Więcej informacji:
Polityka prywatności