Smaki świata w Studenckim Centrum Kultury
15 stycznia 2019 r. studenci Uniwersytetu Opolskiego – przede wszystkim
obcokrajowcy, ale nie tylko – spotkali się w Studenckim Centrum Kultury, by wspólnie
degustować własnoręcznie przygotowane potrawy z różnych stron świata.
- Nasze spotkanie zorganizowaliśmy z myślą o regularnych studentach zagranicznych naszej uczelni oraz tych uczestniczących w programie Erasmus + - mówi Katarzyna Herok z Działu Badań Naukowych i Współpracy z Zagranicą. – Jest to okazja do przedstawienia sobie nawzajem, a także polskim studentom i naszym pracownikom odmiennych kultur, odmiennych kuchni i smaków.
W Studenckim Centrum Kultury można było przez dwie godziny degustować egzotyczne potrawy, wśród których znalazły się także przysmaki przygotowane przez Pawana Baraki z Indii, który zaproponował danie główne, przekąski i deser. Znalazły się wśród nich pilaw – smażony ryż, chole tikka masala - czyli tikka masala z ciecierzycy zamiast kurczaka, a także jalebi - słodki syrop cukrowy.
– Spotkanie pod hasłem „Smaki świata” to świetny pomysł – powiedział nam. – Ja akurat jestem łakomczuchem, lubię jeść i lubię gotować, więc bardzo się cieszę, że mogłem zaprezentować tu swoje przysmaki.
Na obficie zastawionych stołach można było także znaleźć kheer - puding ryżowy, czy bhujia - chrupiące przekąski.